Engelli Personel Sınavı Özür Gruplarına Göre Yapılacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, engelli istihdamıyla ilgili konuştu.

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, engelli istihdamıyla ilgili, ”Bedensel engellileri kendi içinde, işitme engellileri kendi içinde, görme engellileri kendi içinde sınav yapacağımız yeni bir modelin doğru bir model olduğunu düşünüyoruz. Bununla alakalı da uzmanlarımıza, genel müdürlüklerimize gerekli talimatı verdik” dedi.

Şahin, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ve beraberindekileri makamında kabul etti.

Bakan Şahin, yaptığıkonuşmada, 2002’de yola çıkarken, iktidar olduklarında ”önce insan”, ”insanı yaşat ki devlet yaşasın” diyerek, engelli sağlam, genç yaşlı, kadın erkek toplumun bütün kesimlerini kucaklayacak bir eylem planı oluşturduklarını söyledi.

Anayasa’nın 10. maddesinin gereği olarak, toplumun dezavantajlı grupları denilen ”daha fazla ilgiye muhtaç” gruplarına pozitif ayrımcılık uyguladıklarını ifade eden Şahin, herkesin birinci sınıf vatandaş olduğu, toplumsal huzurun ve barışın sağlandığı ve herkesin mutlu yaşadığı bir Türkiye için yola çıktıklarını vurguladı.

Özellikle engellilerle ilgili kendi dönemlerinde ilk kez yasa çıkarmayı başardıklarını belirten Şahin, ”Bu yasayla önemli bir başlangıç oldu. Yasal altyapıda uygulamaları takip ederken de, sorunları çözerken de hep sizin bakış açınızı, sizlerin katılımcılığını çok önemsedik” diye konuştu.

Gelinen noktada bütçede özürlülerin daha rahat yaşamasıyla ilgili 2002 yılına göre yaklaşık 10 kat artış sağlandığına işaret eden Şahin, bunun çok önemli bir artış olduğunu, işin finans boyutu, bütçe olmadan hiçbir projenin gerçekleştirilemeyeceğini dile getirdi.

Bakan Şahin, ”Önce o mali kaynağı ayırdık, sonra öncelikleri belirledik, hangi konuda ne yapmamız gerektiğinin çalışmasını yaptık. Özellikle evde bakım, rehabilitasyonuyla ilgili özürlülerimizin sağlık ve eğitim imkanlarından daha fazla istifade etmelerini sağladık, fırsat eşitliğiyle ilgili yapılamaz denilen şeyleri yaptık, hayal denilen birçok şeyi gerçekleştirdik” dedi.

-”YENİ BİR SINAV MODELİNİ HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ”-

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında, özürlülerle ilgili başkanlığın daha yüksek şekilde temsili sağlayacak bir genel müdürlüğe dönüştürüldüğünü belirten Şahin, özürlülerden sorumlu bir müsteşar yardımcılığı oluştuğunu ve teşkilat yapısının çok daha güçlendirildiğini bildirdi.

Bakan Şahin, 2012 eylem planları hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi:

”Özürlülerimizin, ‘Artık biz özürlü parası istemiyoruz, özürlülerle ilgili yapılanları önemsiyoruz ama bizim önceliğimiz istihdam’ şeklinde çok haklı bir talepleri var. Özürlü istihdamıyla ilgili bundan önceki süreçte, ilgili bakanlarımızca, özürlü çalıştırmayı cazip hale getirmeyle ilgili hem yasal düzenleme hem kamudaki yüzde 3 özürlü oranını çalıştırmayan kurumlarla ilgili iyi bir takip yapıldı. Gelinen nokta önemli ama yeterli değil. Bizim önceliğimiz, özürlü istihdamı konusunda hem kamuda hem özel sektörde yeni bir hedef belirlemek ve istihdam odaklı çalışma modelini hayata geçirmek.

Özürlülerle ilgili ikinci olarak yapmaya çalıştığımız, arkadaşlarımızı alırken, özürlülerin kendi içindeki gruplarını çok önemsiyoruz. Yani bedensel engelli olan ile görme özürlü, işitme engelli olan veya zihinsel engelli olan, bunların derecelerine göre, kendi içinde sınav yapacağımız yeni bir sisteme geçmek istiyoruz. Çünkü bedensel engelli biriyle işitme engelli birini aynı sınava soktuğunuzda bunun haksız rekabet olduğunu düşünüyoruz. Bedensel engellileri kendi içinde, işitme engellileri kendi içinde, görme engellileri kendi içinde sınav yapacağımız yeni bir modelin doğru bir model olduğunu düşünüyoruz. Bununla alakalı da uzmanlarımıza, genel müdürlüklerimize gerekli talimatı verdik. Dünyadaki örnekleri inceliyoruz, yeni bir sınav modelini hayata geçirmek istiyoruz. Ben milletvekili bir kardeşiniz olarak, özürlülerin anne babalarının bana gelip burada yaşanan sıkıntıları anlattıklarını ve haklı bir talepleri olduğunu gördüm. Bu makama gelir gelmez de ilk verdiğimiz talimatlardan biridir. Buradaki ihtisaslaşmayı başarmamız, engelliler arasındaki haksız rekabeti de önlememiz gerekiyor.”

Bununla ilgili hızlı şekilde çalışma yaptıklarını ve dünyadaki örnekleri incelediklerini ifade eden Şahin, ‘‘Kendi ülkemizdeki modellere göre de sizlerin yardımıyla yeni bir sınav sisteminin takipçisi olacağız, istihdamla ilgili sürecin takipçisi olacağız” diye konuştu.

Ulaşılabilirlikle ilgili de önceliklerinin bulunduğunu belirten Şahin, ”Yerel Yönetimler Kanunu’nda bu konu çok net şekilde belirtilmiş olmasına rağmen, yerel yöneticilerimizin kendi bireysel duyarlılığıyla gelişen bir süreç var. Bazı yerel yöneticilerimiz bu konuda çok hassas, çok başarılı örnekler var. Bazen de bu dilek ve temenni olarak kalıyor ve çok görünmüyor ama biz bakanlık olarak bunu çok önemsiyoruz. Bir engelli kardeşimizin ulaşmak istediği her yere ulaşabileceği bütün altyapının oluşmasıyla ilgili bize düşen kısmın, denetim ve izleme kısmının da bire bir takipçisi olacağız” dedi.

Şahin, 2012 eylem planlarını oluştururken bu öncelikler doğrultusunda hareket ettiklerini, engellilerin yaşadığı tüm sorunları arkada bırakacak şekilde yeni bir sürecin takipçisi olacaklarını bildirdi.

Konfederasyon Başkanı Çelebi de 2002 yılına kadar engellilerin sorunlarının görülmediğini belirterek, ”2002’ye kadar engelliler Kuzey Buz Denizi’nde yaşarcasına, sorunları buzların arasında katmer katmer kalmış, görülmemişti. 2002’den sonra güneşin doğuşuyla birlikte buz eridikçe engelli sorunları gün yüzüne çıktı” diye konuştu.

Çelebi, 2005 yılında bir devrim gerçekleştirilip Özürlüler Yasası’nın çıkarıldığını ifade ederek, ”Bu yasayla birlikte özürlü hakları hızla ortaya çıkmış, imkanlar dahilinde haklar iade edilmeye başlamıştır ancak Cumhuriyet’ten bugüne kadar birikmiş sorunlar olunca, bunların üstesinden gelmek de zor olacaktır ama bu ekibin üstesinden geleceğine inanıyoruz” dedi.

Sivil anayasa çalışmalarına katılmak istediklerini de dile getiren Çelebi, ”Özürlülerle ilgili sivil toplum kuruluşlarının da sivil anayasa sürecinde yer alması ülkemizin yararına olacaktır. Biz de sivil anayasa içerisinde olmak istiyoruz” diye konuştu.

Anlaşılıyorki, merkezi sınavın ne zaman yapılacağı belli değildir. Ekim-Kasım döneminde herşey netleşir, bekleyip göreceğiz.

“Engelli Personel Sınavı Özür Gruplarına Göre Yapılacak” üzerine 37 yorum

  1. Sayın enes hocam ruhsal özürü bulunanlar ömss sınavına hangi engel kategorsinden girecekler?Teşekkür ederim.

    Cevapla
  2. mrb meb ve sağlık bakanlık sınavlarına girdim atanamadım şimdi tekrar sınav yapılcak bu yapılacak sınavlara giricekmiyiz yoksa kuryla atamamı beklicez iyi günler…..

    Cevapla
  3. mrb enesbey size sorum ben 5/6 kez engelli sınavına girdim
    ama nasip olmadıgı için kazanamadım ama artık sınavlara gire cıka bır hal oldum sizin bana söylemek istediyiniz calışma yöntemi varmı acaba konu anlatımlara calısıyorum soruda cozuyrum girdiyim sınavlarda daha 80 geçmiş deyilim nerde hata yapıyorum acaba yas 27 oldu artık insan daralmaya başlıyo bir yerde simdiden tşkl

    Cevapla
  4. ben 2010 kasımda sınava girdim 86 puan aldım sivasta listede 12. sıradayım ama atanmadım bekliyorum bendemi yeni açılacak sınava girmem gerekiyo yada önceki kazandığım sınav iptalmi olacak

    Cevapla
  5. selam enes hocam öncelikle bizlere bu olanağı tanıyan devletimize tşk ve şükranlarımı sunuyorum ve sizler gibi değerli insanlar bizi bilgilendirdikleri için sizlere de ayrıca tşk ediuyorum sorum şudurki bu sınavın barajı varmıdır ? ve kulaktan kulağa söylentiler var öncelik yaşı gecmiş engelli alınacakmış mesal 35 40 45 gibi engellilere daha şans verilecekmiş diye duydum böyle bir ayırım varmıdır benim yaşım 25 ortopetik engellisiyim bu sınavda her engelli kişilere aynı muamelemi yabılacak bürdan tüm engelli kardeşlerimize başarılar diliyorum

    Cevapla
  6. ben aöf 4. sınıf öğrencisiyim lisans düzeyinde sınava girmeyi düşünüyom lakin bana 4.sınıfa kayıtlı olduğuma dair öğrenci belgesi verdiler ben kayıt yaptırabilirmiyim yardımcı olursanız sevinirim.

    Cevapla
  7. Merhaba Enes hocam ben ayın 27 ‘sinde ömss kaydımı yaptırdım kayıt formumda , benim ruhsal ve duyygusal bozukluk rahatsızlıgı işaretlendi ben epilepsi hastasıyım bu işaretlenmiş olan şıkın bana ne gibi faydası veya zararı olur.acaba herkes kendi gurubundamı yarıştırılacak her gurubtan kaç adayın başvurdugu ve kaç adayın alınacagı yayınlanacakmı acaba benim gurubumdaki adayların sorularında bir esneklik mi olacak veya bizlere ek süremi verilecek yardımcı olurmusunuz birde şunu merak ediyorum hasbel kader sınavı kazandık işaretlenen bu şık yüzünden görev alamama durumu olabilirmi bizi aydınlatırmısın hocam şimdiden ilginizden dolayı teşekkür ediyorum

    Cevapla

Yorum yapın