Pet Şişede Su Satışları Yasaklanmalı!

Gazetede okuduğum bir habere göre, ABD’nin Massachusetts eyaletinin Concord kentinde yeniden kullanılamayan pet şişelerde su satışları yasaklanıyor. Çevreyi korumak amacıyla alınan karar 2011 yılı itibariyle uygulamaya konulacak. Karar gereği su sadece yeniden kullanılabilen şişelerde satılabilecek, yeniden kullanılamayan ya da dönüştürülemeyen pet şişelerse yasaklanacak.

Pet şişelerde ki su ve benzeri ürünler sağlığa ne kadar zararlı? Bu pet şişeler çevreye veya doğaya ne kadar zararlı? Bence hem sağlığa hemde doğaya çok büyük zaraları var. Çünkü plastik sonuçta kimyasal bir işlemden sonra meydana geliyor ve biz en temel içeceğimiz olan suyu bile ucuz diye pet şişelerden içiyoruz. Çoğu şey plastikten üretiliyor diyebilirsiniz. Ama temel gıda maddelerinin plastik kaplarda olması sağlığa zararlı. Kaldı ki çevreye zararı yadsınamaz. Çöplerde dolu duruyor plastik malzemeler. Tam manasıyla bu plastikler toplanıp geri dönüşümü sağlanıyormu? Hayır. Yeni yeni bir bilinçlenme var ve bunun neticesinde de bazı kamu veya özel kuruluşlarda, genelde hastanelerde plastik toplama kapları var. Ama şuanlık bunlar yetersiz. Bunun sonucunda da doğaya atılan plastikler uzun süre toprağa karışmıyor veya karışsa dahi zarar veriyor.

Düşünün pet şişeleri üretmek için her yıl 17 milyon varil petrol kullanılıyor. İsraf hat safa…

Plastik pet şişe yerine cam şişeler kullanılabilir. Ben iyi hatırlıyorum küçüklüğümde (yani ilkokul dönemimde) kolalar cam şişede satılırdı. Lakin şuan da cam şişede satılan içecekler var ama eskiye göre nadir diyebilirim. O zamanlar cam şişedeki kolayı ücreti ödeyip alırdık ama şişesi iade edildiğinde belli bir ücret geri alınabiliyordu. Böylece cam şişelerde %90 a varan geri dönüşüm sağlanmış oluyordu. Plastik şişeye göre cam şişeler daha az zararlıdır insan sağlığına. Çünkü geri dönüşüme alınan cam şişeler kostikli sularla temizlenip yeniden kullanılabiliyor. Plastik şişeler ise geri dönüşümü yapılsa dahi yine kimyasal bir işlemden geçiyor ve sağlığa zararı daha fazla. Cam şişelerin ise zaten hammaddesi toprak olduğundan çevreye pek de zararı olacağını düşünmüyorum.

Günümüzde pet şişe kullanımının yaygınlaşması cam şişeye göre çok ucuza mal edilmesi ve geri dönüşüm işiyle şirketlerin uğraşmak istememesi yatmaktadır.

Keşke ülkemizde de plastik yani pet şişe kullanımı gıda maddelerinde veya içeceklerde yasaklansa.

“Pet Şişede Su Satışları Yasaklanmalı!” üzerine bir yorum

Yorum yapın